Failihalduse lihtsad ja tähtsad asjad

Arvutis hoitakse infot erinevates failides. Selleks, et faile paremini hallata, paigutatakse failid kaustadesse. Kui soovime, et arvutiga töötamine oleks lihtne, on hea, kui oskame kasutada lihtsaid töövõtteid. Siin on toodud mõned vastused failihalduse kõige olulisematele küsimustele.

Kuidas panna arvutiekraanile mitu avatud kausta kõrvuti?
Kui soovime panna arvutiekraanil kõrvuti mitu avatud kausta, tuleb teha kaustal parem hiireklõps ja avanenud menüüst valida “Ava uues aknas/Open in new window”.

Kuidas liigutada aken arvutiekraanil soovitud kohta?
Akna saame vedada ekraanil sobivasse kohta, kui liigume selle ülemises servas olevale tiitliribale ja hiire vasakut nuppu all hoides veame selle sobivasse kohta.

Kuidas muuta akna suurust?
Akna suuruse muutmiseks tuleb viia hiirekursor akna servale ja hiirekursor muutub kahe otsaga nooleks, siis tuleb vajutada alla hiire vasak nupp ja vedada akna suurus sobivaks.

Kuidas luua arvutisse uus kaust?
Leia koht, kuhu soovid kausta luua, tee seal hiire paremklõps, vali “Uus – Kaust/ New – Folder” ja vajuta hiire vasakut nuppu. Vaata, kuidas teha kaust arvuti töölauale.

Kuidas luua kaustasid ja alamkaustasid?
Tee soovitud kaustas hiire paremklõps, vali “Uus – Kaust/ New – Folder” ja vajuta hiire vasakut nuppu. Seejärel sisesta klaviatuurilt uue kausta nimi ja vajuta Enter klahvi.
Vaata, kuidas luua kaustadele alamkaustasid ja anda neile nimed.

Kuidas leida arvutist soovitud fail või kaust?
Failid ja kaustad leiab arvutist kergesti, kui need on paigutatud ja nimetatud kindla korra järgi. Keerukamatel juhtudel saab kasutada ka otsingut.  Vaata, kuidas faile leida.

Kuidas faile pakkida?
Tee failidel või kaustal, mida soovid pakkida hiire paremklõps. Avanenud menüüst vali “Saada/Send to – Tihendatud (zip) kaust”.
Vaata, kuidas pakitakse arvutis üks kaust?

Kuidas pakitud kaustasid ja faile uuesti lahti pakkida?
Tee arhiivifailil, mida soovid lahti pakkida hiire paremklõps ja avanenud menüüst vali “Ekstrakti kõik – Ekstrakti”.
Vaata, kuidas eelnevalt pakitud kaust lahti pakitakse.